Att bo i en bostadsrätt innebär många fördelar. När du köper en bostadsrätt så gör du en stor investering i ditt boende. En investering som oftast ökar i värde på lite längre sikt. Det är ofta billigare med en bostadsrätt nu när marknadshyrorna är höga. Du har också en större frihet att inreda som du vill. Du får även göra mindre förändringar som att måla och tapetsera som du själv vill. Är det frågan om större renoveringar så måste du få godkänt innan du börjar.
Även om du har en stor frihet att göra som du vill i din bostad så finns det vissa viktiga saker att tänka på. Alla som bor i huset äger huset tillsammans. Du äger faktiskt inte den lägenheten du bor i. Det du och alla andra äger, är rätten att vara i bostaden – bostadsrätten. Det här är viktigt att känna till eftersom du som äger din bostadsrätt ansvarar för allt som finns i din bostad. Du ansvarar för väggar, golv och tak. Du har även ett ansvar för kök och badrum och de maskiner som tillhör. Om någonting går sönder måste du själv se till att det blir lagat. Viktigt att tänka på är att om det blir en skada som också påverkar dina grannar så kan du bli ansvarig att ersätta även dem. Allt övrigt, som till exempel ytterväggar, hustak, vatten och avlopp, parkering, tvättstuga mm har vi alla ett gemensamt ansvar för.
För att alla våra gemensamma intressen skall fungera så har vi bildat en förening där du som bostadsrättsinnehavare är medlem. Som medlem i vår förening har du stor möjlighet att vara med och påverka vilka beslut som skall tas. Alla medlemmar måste betala en avgift till föreningen. Avgiftens storlek är en sak som alla medlemmar kan vara med och påverka. Avgiften skall räcka till driften av huset vi bor i. Det kan till exempel vara snöröjning, sophämtning, TV, gemensam el, fastighetsskötsel eller reparationer av fastigheten. Vid större förändringar av fastigheterna är det styrelsen som tar beslutet om att eventuellt höja avgiften för att finansiera kostnaderna.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening. Det innebär att vi gemensamt skall ta tillvara våra ekonomiska intressen – att få ett bra och billigt boende. Vad vi får och inte får göra regleras i både lagar, föreningens stadgar och våra trivselregler. Föreningens viktigaste händelse är när vi har årsstämma en gång per år. Där får vi vara med och välja en styrelse – de personer som skall sköta löpande ekonomiska frågor under det kommande året. Där bestämmer vi också gemensamt över föreningens ekonomi och förvaltning. Det kan till exempel vara frågan om vi skall sköta trappstädning själva eller om vi kan köpa den tjänsten av ett företag. Som medlem påverkar man sitt boende genom att lämna in förslag och rösta om förslagen på stämman. Ju bättre man sköter föreningen tillsammans, desto bättre blir ekonomin.
Ett engagemang i föreningen är viktig, både för dig och ditt eget boende. Du har stor möjlighet att påverka ditt boende i vår förening. En viktig del i föreningslivet är att ställa upp på förtroendeuppdrag. För att vi överhuvudtaget skall ha en förening måste vi ha en valberedning, revisorer och en styrelse. Inget av dessa uppdrag är särskilt betungande. Både arbete i valberedning och som revisor utförs under en kortare tid en gång per år – inför årsstämman. Att sitta i föreningens styrelse är inte heller det någonting som tar så mycket tid i anspråk. Styrelsen träffas en gång i månaden, ca en-två timmar per gång, där de tar beslut som avser den dagliga driften av vår fastighet. En styrelse är någonting som vi måste ha. Utan styrelse får vi, enligt lag, inte ha någon förening. Då måste vi upplösa vår förening och sälja fastigheten till något bolag som gör om den till hyreslägenheter i stället. För många av er kan det få stor betydelse. Om försäljningspriset blir lågt kommer det innebära att många förlorar mycket när pengarna skall delas mellan alla medlemmar.
Hoppas du vill vara med och ta ansvar och engagera dig i arbetet med vår gemensamma fastighet.
Styrelsen, BRF Årby Nr 3